Blecket julfestar

I fredags var det dags för Wijkmanska bleckets årliga julfest och som alltid med blecket så blev det en himla trevlig fest med de allra bästa av snapsvisor! Supergod mat från matmorsan Sigrid: Bruchetta, Borstj, och chokladmousse (med reservation för stavning)! Mumsigt värre! Dessutom egengjorda rostade mandlar och en ljuvlig varm äppelsmakande avec! Det blev såklart armbrytningsturnering, som tyvärr inte gick så himla bra för undertecknad... har ingen aning om vilken teknik man ska ha! Senare hoppade vi in i bastun, hade intressanta samtal om manlig och kvinnlig nakenhet och rullade runt i snön trots de 18 minusgraderna. Om man varit ute längre än den där minuten hade man nog fått frostskador... fötterna domnade bort! 

Isabelle fick julklapp i form av liten hatt som Sara virkat!
Gullig!
Vissa var duktiga och hjälpte till att städa!
Supersexigasigrid let's her hair down!

Studentstaden i vacker vinterskrud

Det har snöat nästan konstant de senaste dagarna, och nu är det vitt, vitt, vitt överallt! Så otroligt vackert, och väldigt trevligt när man inte behöver transportera sig längre sträckor än till tvättstugan!! 

Den första synen på morgonen!

Den här fina oxeln har jag utanför fönstret, så att man slipper se den stora korsningen!

Köksutsikten

Fönstret uppe i mitten där det lyser är mitt!

I den andra längan på mitt L-formade hus har de så fina franska balkonger, och även om jag inte har någon själv, så är jag glad att jag kan se dem från mitt fönster i alla fall! Tydligen är de väldigt trevliga på våren, då man kan öppna upp och sitta där och sola före träden fått alla sina löv...

Snälla låt mig få jullov nu, nu, nu!!

Jag trodde detta skulle bli en ganska lugn vecka, men har insett att man hade en hel del kvar att göra innan det blir lov! Labbrapporter, dugga, labb, och uppsatsredovisning sista dagen. 
Dessutom fest med korridorare, och julfest med orkestern att se fram emot, så det var lite peppande i alla fall! Det man helst skulle vilja göra ändå är att åka hem nu, nu, nu och julbaka med mamma och pynta och dona! Sedan efter familjemyset så ska det bli skojsigheter med alla fina gamla vänner som man inte träffat på evigheter!

Julgransklädnad lillejulafton -07

Så där ja! Nu var det klart!

Nostalgi

Ja nu har Kent släppt ännu ett album. Mitt första riktiga favoritband. Det är något visst med det. Fast de senaste skivorna har jag inte varit så överförtjust i. De gamla är förstås förknippade med många fler minnen. Från gymnasietiden med Fia, då vi satt på mattelektionerna och lyssnade på skivor i min bärbara cd-spelare, kompenserade fram en lagom volym mellan den dåliga och bra hörluren och bestämt hävdade för matteläraren att vi lärde oss mycket bättre med musik i öronen. Det stämde säkert, för då slapp man höra hennes sävliga trista röst i alla fall!

Visst saknar jag mitt alltid så snygga och fina fikon!

Det här är lite av det vi brukade lyssna på och ibland dansa runt till...
Good old days


Sockar med randigt skaft & patentstickad mössa

Det här är de senaste stickprojekten som blivit klara:



Raggsockar i grått och grå/blå/röd-melerat och lite extra långt skaft. Blev väldigt nöjd, för de har perfekt passform, och mönstret blev riktigt snyggt!



Mössan jag skrev om tidigare har blivit färdig nu! Blev riktigt snygg, och den var rolig att göra, så om någon vill ha en likadan så tar jag gärna upp beställning och stickar en likadan (mot betalning såklart, ca 75-100kr beroende på vilket garn jag får tag på)!! Leverans tidigast någon vecka efter jul, så att jag kan handla garn när jag är hemma...

Nästan allt jag stickar är föresten miljövänligt eller har åtminstone bidragit till välgörenhet eftersom jag brukar köpa garnet på second hand!

Lillstrumpa & Systeryster i hufvudstaden

I Lördags (5:e dec) blev det en efterlängtad tur till el Stockholmo för lite shopping och umgänge med syrran. Vi började i centrum kring drottninggatan med de vanliga affärerna och inhandlade ny flytande eyeliner som förhoppningsvis sitter lite bättre än den förra jag köpte så att man kan måla på tjockt utan att det smetar ut sig. Det blev snabb lunch på McDonalds innan vi drog oss mot söder via gamla stan. På gamla stans trånga julmarknad hittade vi en keramiker från byn där hemma som stod och sålde sina fina skålar och muggar. Det är så kul, för hon känner alltid igen en! 
   På söder blev det mest second hand, fikande, deckare i julklapp till pappa och sen avslutade vi dagen med middag på en vegansk restaurang. Det var jättegott, mättande och billigt! De hade kvällens för 85kr. Då fick man välja mellan 4 olika rätter som fanns färdigt och så bröd, vatten, lite sallad och te/kaffe som ingick. Jag tog en indisk gryta som innehöll bla kidneybönor, gröna ärtor och broccoli med ris till.

Vi fikade på ett inte alltför dyrt ställe på söder, med lite 50-tals diner-aktig inredning. Schackrutigt golv, pastellfärger, jukeboxar och gamla skyltar fanns som dekoration.

Det blev morotskaka och kaffe. Glasyren smakade lite apelsin! Gott!
Till den ensamma hemresan köpte jag Uncut. Musiktidningar är sådant där som jag unnar mig ibland som lite extra lyx. Det brukar bli Mojo eller Uncut, för de har ungefär samma smak som jag, men just den här månaden verkade Uncut trevligare, lite för att Dylan var på omslaget... Numren i december brukar vara trevliga eftersom de listar årets låtar och album och sådär...

Nu till inköpen... Lejongul kofta med flätmönster i lite kortare modell, så att den passar till kjol och klänning. Från Emmaus second hand på Götgatan för 120kr. 
Fina skor med lagom klack och de gör otroligt nog så att fötterna ser mindre ut. Kan passa till det mesta! 220kr, även de från Emmaus.
Ursnygga sandaletter i  svart sammet. Det är så bra med knäppning om vristen, så att man vet att de sitter kvar på fötterna! Kan nog få premiär på nyår tror jag. 179kr på Beyond Retro, Åsögatan (söder).
Skjortklänning i samma material som flanellskjortor ungefär, och med ett tillhörande skärp. Den är vadlång nu, men jag tänker ta av den till strax ovan knät. Väldigt fint med ett företag specialiserat på skjortklänningar tycker jag! De finns väl inte längre antagligen... Köpt på Beyond Retro, Upper Queen Street för 239kr.
Ursöt sammetsrosett med flor på hårklämma. Den ska antagligen pryda frisyren på nyår!
Mörkt gråblå (syns inte så bra på bilden) lite hårig kofta från HM, 249kr. Varm och skön men lite sticksig.

Avestabesök för farfars 75e födelsedagskalas

Lördagen den 28e november tog systern och jag tåget till Avesta tillsammans för att träffa släkten och fira farfars 75-årsdag (fast han fyller egentligen den 30e). Pappa hade kört hela vägen från Skåne dagen före och mötte oss vid tåget (som f.ö. bara tog ca 50 min - väldigt smidigt!) och sedan åt vi dagens på den stora dalahästens vägkrog. Det är nästan det bästa när man träffar föräldrar - man får alltid äta god mat! Det blev lax med skaldjurssås och potatis för mig, och så en väldigt stor och maffig salladsbuffé! 
   Det var lite nervöst precis före vi ringde på hos farmor och farfar, för farmor är dement och det blir värre och värre, så eftersom vi inte är där så ofta vet man ju inte om hon kommer att känna igen en. Det blev dock en väldigt trevlig dag, även om hon börjar prata på finska ibland när hon inte kommer på vad hon ska säga, och blandar ihop vem som hör till vilken familj i släkten. 
   Vi var fler samlade från släkten än det varit på väldigt länge! Både farbror Pekka och faster Pirkko var där med sina respektive, och kusin Jennifer som blivit hela 14 år och verkade ha kommit över fjortisperioden, färgat håret rött och hade bestämt sig för att gå estetisk musik på gymnasiet minsann. Me approve, men det är väldigt svårt att komma på något att prata om med 14-åringar tycker jag! Jag kommer inte alls ihåg hur det var, och jag kunde väl knappt prata ens med jämnåriga på den tiden för jag var rätt blyg.. Det känns så himla tråkigt att börja fråga hur det går i skolan och sånt där, då känner man sig ju urgammal!


Farmor och farfar är väldigt söta tillsammans. De har bara varandra, och förra året när hon berättade om hur de träffades sa hon: 'Jag är fortfarande alldeles tokig i den där killen' på finskbruten svenska. Så gulligt!

Dagen efter när jag kom hem efter en okej natts sömn på madrass hemma hos Pekka och god frukost med rostat bröd, (mums!) bar det av till Sara och Anna för julpysslande och adventmys med glögg som Sara gjort, risgrynsgröt och en massa mozartkulor så att man blev helt sockerhög. Till detta självklart en julmusikskavalkad!
Jag lärde folk att vika stjärnor av presentband som man kan hänga i granen, ett ris eller varsom man tycker det blir fint! Jag har gjort ett gäng små som fått plats i min adventsstake!

Adventsstund med glögg och pepparkaka när jag väl var hemma igen och kunde pusta ut.

Adventsstaken med stjärnanis, torkade rönnbär och vikta stjärnor.

Ouch, that hurt!

På väg hem från den lyckade tentafests-kvällen på Smålands med riktigt bra dansmusik (electro och old-school hip hop typ) råkade jag ut för en liten olycka. I mitt smått berusade tillstånd och bristen på ljus svängde jag rakt in i en trottarkant i ganska hög fart och skrapade såklart upp knät igen. Så nu kommer jag få ännu ett fult ärr tillsammans med de två jag skaffade förra året. Dessutom hade jag mina finaste strumpbyxor på mig för första gången och jag vet inte om de finns kvar så att man kan skaffa nya. I all min eländighet satt jag och tvättade sår med tårarna skvalande i säkert en halvtimme, och det blir liksom så att man passar på att gråta för allt jobbigt som hänt på sistone när man ändå håller på, och efteråt känns det mycket bättre!

Varning för äckelmagade! Blodiga bilder följer, så bläddra snabbt nedåt om du är känslig!



Jag måste ha trillat på en liten sten, för det blev liksom ett jack i ena sidan...

Efter någon dag: en röd och varig grop med ett vätskande område bredvid, blåmärken och hela knät fullt av klisterstreck med ludd i runtom. Lär få fortsätta med sårspriten och kompresserna ganska många dagar till! Småsåren på andra knät har blivit till ruvor som inte behöver plåster längre i alla fall. Man får se det positiva!


Till andra stickglada

Om man är på jakt efter bra stickmönster så är DROPS jättebra! Hur många mönster som helst att välja på, gratis, och lätta att följa tycker jag. De säljer även garn om man är på jakt efter det.

Jag har stickat de här tofflorna efter en av deras beskrivningar:

Beskrivning finns här.

Själv håller jag just nu på med en rost-orange mössa i patentstickning. Har äntligen fått kläm på patentstickningen, vilken jag försökt mig på flera gånger förut, men inte riktigt förstått hur det ska vara.
Såhär ser deras version ut (beskrivning här):



Kul danser

Två videos med Ok go som alltid piggar upp. Den första med rolig koreografi på löpband, och den andra synkad dans på bakgård! Någon som vill vara med och lära sig och köra på dansgolvet någon gång kanske?! Hade varit sjukt coolt :P!

Ok go - Here It Goes Again


Ok go - A Million Ways

aaaarghhhh

Tenta imorgon, och ångesten börjar krypa fram ordentligt nu... egentligen känns det inte så svårt, men som alltid så kommer jag aldrig igång att plugga på riktigt, utan tror typ att det kommer att lösa sig i alla fall precis som det alltid gjorde på gymnasiet och högstadiet. På den här nivån av studier så funkar ju det tyvärr inte riktigt att tänka så... Man måste faktiskt plugga ordentligt!

Mitt hår har blivit ganska långt nu, så det går att sätta upp allt i en hög knut, med hjälp av några klämmor endast i nacken! Och så luggen förstås...

Har lyssnat på Noah And The Whale – 5 Years Time om och om igen idag. Den piggar upp en lite grann, och har en väldigt gullig video! (Här hittar man den).

RSS 2.0