Substitut för vindruta

Jag har kommit på en himla smart grej! Att använda mina stora "fejk"-glasögon när man cyklar till skolan. Det är särskilt bra när det regnar så att inte sminket rinner, och så tycker jag att det blir mindre kallt om ansiktet också om det är blåsigt och kallt väder. Till vintern när det snöar kommer det att vara extra bra, så att man ser något över huvud taget!! Ett annat tips lånat från min kompis Sara är att använda skidglasögon!! 


Efterlängtad shopping

Det har varit ont om kosing i kassan länge, så i lördags blev det ganska många nya inköp på rundan i stan med Sara. Det mesta hade jag dock spanat in förut, så det var inga ohejdade impulsköp i alla fall...

Dubbelknäppt lite a-linjeformad kappa som jag tyckte passade helt perfekt med den klassiskt rutiga sjalen.

Har önskat mig en riktigt klarblå klänning ett tag, och jag hade jättetur som hittade den här på myrorna i precis lagom storlek. Jag dansade in den i lördags med vitt skärp, vita strumpbyxor och röda läppar och kände mig jättefin!

Svart body och mörkt lila manchesterkjol (ser dock lite mer blå ut på bilden).

Två diadem... Särskilt det gröna tycker jag gör att frisyren ser mer 60-tal ut.


Vi avslutade eftermiddagen med en liten fika i Saras korridor bestående av te, björnbärskräm med mjölk (från kivik, vad annars?!) och lite pepparkakor. Det var så länge sedan man åt kräm!! Det känns som en barndomsgrej lite grann. Väldigt gott i alla fall! Som vanligt kunde vi ha pratat i hur många timmar som helst, men eftersom jag inte hade någon lust att följa med in i duschen så fick jag ta och dra mig hemåt istället. 

Nytt alster

För ett tag sedan gick blixtlåset på mitt gamla pennfodral sönder, så jag har fått bära på pennor löst i väskan, vilket jag tycker är lite dumt. Därför har jag virkat ett fint litet grönt pennfodral...


Het och fräsch morotssoppa

Soppor är väldigt gott när det är höst tycker jag. De sprider lite värme inifrån. Den här är riktigt lätt och god!



Morotssoppa med ingefära
4 port

Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1 kg morötter
- 1,2 liter grönsaksbuljong (buljongtärning & vatten)
- salt
- ca 1/2 krm kajennpeppar, el. 1 tsk sambal oelek
- 1/2 - 1 msk riven ingefära
- ca 1 dl pressad apelsinsaft (ungefär 1 apelsin)

Skala och hacka löken samt skala och skär morötterna i bitar. Ju mindre bitar desto snabbare kommer de att kokas mjuka. Koka löken och morötterna i buljongen tills morötterna är mjuka. Ca 15min kanske.
Mixa med en mixerstav till en jämn massa. Krydda med salt, kajennpeppar (el. sambal), ingefära och apelsin och smaka av. Voila! Färdigt!
Det kan vara gott att klicka i lite créme fraiche eller liknande.


Te och scones är också riktigt gott en höstruskig dag. De här gjorde jag med äpplen i och åt till lördagsfrukost/brunch. Jättegott, fast jag kunde nog haft lite mer äpple så att det smakat mer.

Last night I had a dream

Den var väldigt läskig! Jag drömde att alla mina byxor hade spruckit och var oanvändbara och bortom möjlighet att laga. Det är ju inte så att jag skulle behöva gå runt i trosor för det, eftersom jag har ganska många kjolar och klänningar, men det hade varit lite dumt att inte ha några byxor alls... Mina äldsta favoritjeans sitter det dessutom många fina minnen i! Jag har haft dem i över fyra år och använt dem flitigt...


Oron kan ha kommit från upptäckten efter en skoldag att jag hade det här hålet mitt bak på rumpan i mina manchesterjeans...som tur var så hade jag en ganska lång skjorta, så det borde inte ha synts så mycket... Hade inte ens sett att de var slitna förut!

I like to be squared

Idag gick jag och hämtade ut ett paket som kommit till mig. Det var en kjol som jag köpt från Tradera, och det är alltid lite spännande att se hur sakerna ser ut i verkligheten. Fotografier kan ju nämligen ljuga lite grann... Den passade helt okej. Värd sina 89kr, och värmer skönt om låren eftersom den är i ull!

Jag köpte en ny bh idag också, fast den tänker jag inte visa...någon lycklig kanske får se den någon gång i alla fall! Tror den kommer bli en ny favorit!


Sedan så råkade jag köpa lite choklad-digestive, som påminner otroligt mycket om London...fast där blev det mycket billigare sort som ändå var jättegoda! Eller så körde man på hobnobs...det är ännu godare! Ibland saknar man engelska mataffärer. Man kunde köpa 4 bagels för 1 pund på Sainsbury's. De sålde också sprit i mataffärerna där med alternativ från affärens egna lågprismärke. Tescos egna gin kostade inte mycket, kanske 5 pund, fast jag tycker inte riktigt om gin...

Nu måste jag ta mig samman och bädda sängen till slut, har nämligen tvättat idag...

Floating on air

Idag känner jag mig så här:


Alla stora problem som tyngt mina axlar har försvunnit, och det känns som att jag kunde sväva iväg om jag ville!

Söndagsutflykt i höstsolen

Till vår stora lycka var det betydligt bättre väder denna morgon, och den planerade utflykten kunde därför bli av! Vi fixade ihop matsäck på förmiddagen och tog sedan cyklarna och gav oss iväg. Resmålet var väl inte det mest spännande, men på systerns begäran åkte vi till Ultuna så att jag kunde visa runt på området, och sedan slog vi oss ner på Syltavallens gräsmatta (idrottsplanen) och dukade upp picnic i det strålande solskenet. 

Vi hade gjort pastasallad med pastaskruvar, tomater, majs, röd pesto, fetaost och lite mixade salladsblad. Till denna hade vi vitlöksbaguetter som vi hade värmt i ugnen på morgonen, och te med lite chai-aktig smak. Efter maten blev det idrottsliga övningar som att leka fotboll, och övning på höjdhoppsansats med några smärre idrottsskador som resultat. 

Det är så skönt att träffa systern ibland, för bara med henne kan jag vara sådär riktigt tramsig! Dessutom är ingen lika ärlig mot en, för hon säger till om kläderna inte matchar alls, eller om man ser tjock ut i dem, och man vill faktiskt veta sånt, men det är ju aldrig några vänner som vågar säga något. Ja, jag saknar att ha en hemmastationerad egen stylist som man dessutom kan låna saker av!


Ska vi ta och sova på saken?

Syskonmys

Denna ruskiga lördag begav jag mig till stationen och mötte systern som kommit med buss från Väddö. Vi satte oss snabbt i trygghet för regnet på GH nation och smaskade i oss en billig och god lunch. Jag åt en ciabatta med rödbetshumous i (kunde varit någon lite mer avbrytande smak) och en banan&chokladkaka till efterrätt. 

Efter en liten tur bland stans ganska krassa utbud av bra affärer begav vi oss hem till min korridor och tog en innekväll med matlagning och film. Vi lagade lax med ädelostsås och klyftpotatis - väldigt gott och enkelt! Filmvalet blev 'Nick & Norah's Infinite Playlist'. Jag har sett den förut, men den tål att ses igen. Väldigt gullig liten historia, och dessutom är Devendra Banhart med i en scen, och påpekar att om man har haft en orgasm i sitt liv, så vet man definitivt om det! Det kan man ju hålla med om.

Karin hade fyndat en cool bodysuit i brun sammet som var som sydd för henne.


Lax med ädelostsås & klyftpotatis 3-4 port.
Ingredienser: 1 tårtbit blåmögelost, 1 burk creme fraiche, 4 laxfileer, ca 8 potatisar av fast sort, salt, olja.

Gör så här: Börja med att skala potatisen och skär i klyftor. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olja och strö över salt. De vill ha ugnen på 225-250 grader och brukar bli färdiga på 20-25 min. Beroende på hur mycket färg man vill ha, kan de få stå inne lite längre. 

Lägg sedan laxen i en ugnsfastform, salta och peppra lite grann, smula över ädelosten och klicka sedan på creme fraichen överst. Sätt in i ugnen när potatisen varit inne i ca 10 min, och låt stå inne i 10-15 min.

Servera gärna med några grönsaker eller sallad!  

Lite korsord till maten är aldrig fel! Vi har fått riktig pippi på korsord i korridoren på senaste tiden!

Raindrops keep falling on my head

När jag kom hem efter regnig cykeltur och kände mig som en dränkt katt var det väldigt mysigt att få krypa ihop med en kopp te och ett brev från mormor som hade dumpit ner i brevinkastet under dagen. Hon hade tagit in pelargonerna för vintern, och varit på bilprovningen för första gången i sitt liv. Hon verkar må bra och har vant sig lite grann vid att vara själv nu, och försöker se de små positiva sakerna som att hon nu kan äta torsk när hon vill, vilket inte morfar gillade och att hon inte behöver laga ål. Det är ju alltid något. En annan sak som piggar upp mig är att min lillstrumpa kommer på besök imorgon och stannar en natt, och då ska vi göra en massa mysiga och trevliga saker tillsammans!

Regnet verkar ju inte vilja sluta, så jag gjorde en liten låtlista som passar bra till vädret... Hade glömt hur mycket jag tycker om 'Purple Rain'. Den brukade gå på repeat i min cd-spelare (alltså på tiden före mp3-spelarna kom) och så sjöng jag med för full hals.
Rainy day


Smakminnen

Jag brukar inte dricka saft så ofta, men när jag precis kom hem från några timmars repande och möte med orkestern, så blandade jag mig ett glas av mormors hemgjorda svartvinbärssaft. Det smakade precis som om man hade suttit i hennes trädgård kl 3 en sommar-eftermiddag mumsande på bullar och skorpor. Jag saknar mormor lite ibland. Vi hade en så fin sommar tillsammans i hennes underbara hus.

Så här fin brukar mormor vara på midsommar. Jag vill också ha en häradsdräkt! Då kunde man haft den när man gick på bal!

Huset sett från ostsidan med den vackra rosenträdgården. I detta hus vill jag bo när jag blir stor!

Efter-tenta-lov

Idag har jag på eget bevåg tagit ledigt från skolan (1-dagars efter-tenta-lov). Istället lyssnar jag på Beirut – The Gulag Orkestar som jag utnämnt till min 'veckans skiva'. Sångaren har väldigt mysig röst, och jag älskar instrumenten! De har en skön östkänsla. Jag har också bestämt mig för att tillbringa hela dagen i nattlinne & kimono.

Samtidigt håller jag på att plocka fram lite höst- & vinterkläder som jag lade undan under sommaren och packar ner lite somriga saker som får vila i några månader tills ljuset och värmen kommer tillbaka. Igår lagade jag min vinterkappa, vars foder nästan lossnade helt i slutet av förra vintern, och spetslinnet jag fått av mormor vars axelband lossnade på sångboksmiddagen och gjorde att jag antagligen gick och flashade bh:n lite då och då den sista timmen. 

Min perfekta julklänning som aldrig kommit till användning eftersom jag köpte den i maj.


Nu kan det få snöa lite mer. Jag kommer att vara varm i alla fall.

Klart slut

Wihoo! Första tentan gjord, och det kändes helt okej. Ingen 5:a kanske, men godkänt tror jag nog jag ska klara. Annars har dagen varit ganska otrevlig mot mig, med snöblandat regn till skolan, och sjukt kall motvind så att öronen frös till is på vägen tillbaka. 

Igår kom jag på att jag hade en blogg för något år sedan som jag totalt glömt bort. Skrev inte så mycket där, och den såg jäkligt tråkig ut. Om jag hade kommit ihåg lösenordet hade jag tagit bort den, men nu får den väl flyta omkring där i cyberspace i all evinnerlighet då. Hade i alla fall stickat de här fina sakerna då: 

Favoritbasker tills jag *snyft* tappade den på en gayklubb i GBG.
Wannabe-Adidas-sockar
En basker som blev något för stor, så den fick repas upp igen... hade dock varit perfekt om man var rastafari!

Handledsvärmare

Jag är expert på att undvika tentaplugg, och det är förvånansvärt hur mycket annat som blir gjort istället, som tex städning och annat som brukar kännas tråkigt. Eller kul saker som stickning, klädprovning och bloggläsning... blev idag klar med ett par nya handledsvärmare som kommer värma skönt och förhindra glipa mellan vantar och ärmar!


En bra lördag

   Jag tillbringade en trevlig eftermiddag med Sara, och man fick tillfälle att vräka ur sig allt man tänkt på sistone och analysera lite trevliga saker tillsammans. Vi drack kaffe och åt av min egenbakade utomordentligt goda äppelkaka, och så blev det en liten promenad vid Stabby med fårklappning. Som vanligt kunde vi knappt sluta prata så det blev väldigt bråttom med att duscha och göra sig i ordning för kvällen.
 
   När partyutstyrseln väl var fixad (kunde äntligen använda mina favoritklackar inköpta i Dublin, eftersom jag hittat ett par inlägg att ha i :)) bar det av till Flogsta låghus och förfest hos Hanna med några av de gamla klasskompisarna, vilka jag inte träffat sedan terminen började. Trevligt, trevligt! Eftersom jag inte hann hämta min öl som fortfarande är inneboende hos Anna, så fick jag nöja mig med Whiskey&Sprite-grogg, vilket mot förmodan var riktigt gott. Vid nio begav vi oss mot V-dala för att slippa köa, men det var ingen fara den här lördagen, eftersom folk verkade vilja titta färdigt på fotbollen innan de drog ut. 
   Trots att de spelade precis samma låtar som vanligt blev det en trevlig kväll med fadderträffning, komplimanger, dans med ganska snygg kille och sedan hemfärd med orkesterkompis Isabelle. Jag lät en kille som saknade cykel skjutsa mig en bit (blev väldigt vingligt och farligt) och blev sedan påpropsad dennes visitkort med en önskan om att ta en kaffe någon gång och lovord som lät lite så här: 'Du är den vackraste jag sett på 5 månader, och du är inte bara vacker utan har en gnista i ögonen som säger att du är smart också!'. Det var en ganska märklig situation, men det är ju alltid trevligt att få höra att man är vacker! Det händer inte särskilt ofta precis.
   Väl hemma åt jag lite glass och lade mig på sängen för att bara pusta innan jag kröp ner på riktigt. Kan tillägga att jag inte var särskilt jättefull. Vid kl 5 på morgonen vaknar jag frusen, fortfarande i klänningen och ovanpå täcket. Jag kastar snabbt av mig kläder och hårklämmor (är inte så sköna att sova på) och kryper ner under det varma skyddande täcket istället och sover flera timmar till.


Här är några av de låtar som jag brukar peppa upp mig med och gör mig glad och/eller danssugen!
Pepplåtar

Matperioder

Min nya favoritmat är äggmackor med kaviar! Har ätit det varje dag i tre dagar nu. Mättar bra, är gott och går snabbt när man inte orkar laga riktig mat. Det funkar som frukost, brunch, lunch eller kvällsmat. Idealt! Förstår inte att jag inte kommit på detta förut. Fast antagligen kommer man väl tröttna snart på det också. Det blir ju så när man äter något för ofta. Andra perioder har det varit omelett och pasta med äggröra jag lagat mycket frekvent, men är inte lika sugen på det längre. Ägg är i vilket fall väldigt bra när man är vegetarian så att man får i sig lite protein!

Franskt

Jag gillar verkligen franska filmer och franska människor. Det känns som att det finns så väldigt många konstiga, härliga och originella människor i Frankrike. Man vet inte riktigt om det är så på riktigt eller bara i filmerna. Men ett är i alla fall säkert : när folk pratar franska låter de så oerhört passionerade oavsett vad de pratar om. 

   Jag önskar att jag var bättre på franska så att jag kunde åka dit och bo ett tag. Jag kan ju lite, och lär mig snabbt, men en fransktalande vän hade ju varit trevligt att ta med sig ändå. Det måste helt enkelt bli en liten minisemester inom närmsta året till mosterns semesterhus i Provence! Det ligger i en mindre stad bland bergen som heter Barjol, dit inte många turister kommer, och kallas för fontänernas stad. Det verkar mycket pittoreskt, trevligt och romantiskt (om man skulle ha någon att göra romantiska saker med vill säga).

Audrey Tautou är sååå gullig i alla roller, och jag måste verkligen se Coco Chanel-filmen snart!!

Tillskott till min stora familj

Det vill säga alla saker som bor i mitt rum. Mina föräldrar tog med en hel del efterlängtade och fina grejer som jag inte kunde ta på tåget! Dessutom fick jag en hel del ätbara saker... massor av äpplen från trädgården, två gigantiska squash från trädgårdslandet och blåbärssylt och plommonmarmelad som mormor gjort.

Gammal resväska som jag ska förvara saker i under sängen. Den är betydligt mer berest än jag och har varit i bl a Pisa och München.

Väskan har färdats nästan precis samma sträcka minst en gång förut, Löderup - Uppsala den 26/8 1959. Det tycker jag är ganska coolt!

Min fina röda gamla resväska fylld med tyger och symönster.

Retrokaffe-koppar från Bavaria fyndade på loppis.

Pappas gamla sportväska från tiden då han spelade i Berga volleybollslag.

Spegeln från loppis i somras. Lite som att ha lustiga huset hemma, eftersom man i vänstra halvan ser väldigt smal ut, och i högra tjock, men ganska normal i mitten. Har dock inte hittat någon riktigt bra plats för den än.

Äpplen sort Katja. Små, men naggande goda.

Puolukka

Ja så skulle det ha stått på en burk av farmors lingonsylt, men idag fick jag en nästan ännu finare av Kerstin, gjord på bären vi plockade i dalaskogen. Jag ska göra en ugnspannkaka att ha den till!


Grönt är skönt

Jag har blivit färdig med ännu en stickad basker! Den här gången en grön i rutig struktur och en silvergrå boll i topp. Tyckte det blev ganska gulligt! 


Höst

Det var väldigt vacker höstsol idag, men också väldigt kallt. Inte minst i mitt rum, där man måste ha på sig minst lika mycket som utomhus för att hålla sig varm. Därför lagade jag mig en kanna te för att värma upp mig, på sorten jag köpte på höstmarknaden igår. Lindemans - ett grönt te med körsbär, lime, bär, solros, ros, jasmineblommor och apelsinblad. Det var gott, men kunde haft lite mer smak. Letar efter ett riktigt gott grönt te, för det är ju mycket nyttigare än svart! 
   Höstmarknaden var trevlig, men förutom te köpte jag bara en munk doppad i choklad och strössel med kaffe. Hade hoppats på att de skulle sälja lite frukt och grönt där, men det var mest samma skit som på alla sommarmarknader. Lite trevliga garner, och tunnbröd och sylt och sånt där fanns också, men jag måste försöka hålla i pengarna lite bättre! 
   Nu ska jag sätta mig och plugga geologi till tentan, så att det inte går åt helvete som det mesta gjorde förra året... Tycker faktiskt det här är riktigt roligt att läsa, så det ska nog gå bra!

Livet på folkhögskola

Det verkar så himla mysigt att få gå på folkhögskola och sy, sticka, väva och annat hela dagarna! Jag blir ganska avis, men postglaciala leror och horstar är ju också kul!
De lär sig olika vävtekniker.
Garnförrådet (jag är väldigt avis!)
Klädskiss
Syrrans arbetsplats
Jag diggar den lilla tanten!
Mer klädskisser sitter på anslagstavlan i rummet.
Här sitter jag och kusin Maria och gungar.
Fin bild.
Så här fint dekorerade brev kan man få om man är lycklig nog att vara vän till min syster!
I sådana här påsar brukade man få sina barnböcker...suck vad fint man kan ha det som barn.
Systern i egen hög person med ett av favorit-verken ovanför sängen.

Familjehäng = massor av god mat

I fredags eftermiddag (25/9) kom päronen och hämtade upp mig med bilen och sen begav vi oss ut till Väddö för att hälsa på Karin. Eftersom hennes lägenhetskompis Åsa var borta över helgen kunde mamma & pappa sova på hennes rum, och så fick jag ta luftmadrass på Karins golv. Inte det bästa jag vet precis, men det funkar. Systern hade lagat jättegod vegetarisk tacopaj till oss när vi kom fram, och det kändes väldigt mysigt med första familjemiddagen på länge. Det blev ju inte så många sådana i sommar heller eftersom jag bodde hos mormor då. Efterrätten åt vi framför tv:n (idol) i form av glass med kolasås. 

Lördagen blev en liten utflyktsdag som började med en promenad längs Väddö kanal. Pittoreskt och vackert var det. 
Pappa verkar tycka att träden är ganska intressanta.
Efter ett besök på Väddö gårdsmejeri som hade väldigt goda ostar och mysigt cafe åkte vi till Norrtälje och klättrade upp på ett utsiktsberg.


Vi åt lunch på café landkrabban. Grillade mackor med fetaost & rostade grönsaker inuti min & Karins och kyckling & någon sås i päronens.
Pappa tyckte att det var tråkigt att titta i garnbutiker och andra affärer, så han hittade små trevliga bänkar att sitta på istället.
Det var tydligen prinsesstårtans dag eller något liknande, så det firade vi med att ta oss en bit på det prisbelönta caféet 'en liten smula'. Man fick en kula vaniljsorbet till också! Flådigt värre!
Systern fick pappas sorbet
På kvällen lagade vi mat tillsammans i skolans gemensamma kök. Det blev klyftpotatis med champinjonstuvningsfyllda paprikor för mig, och fläskfile med champinjonsås istället för de andra. Gott!

RSS 2.0