Feminism-känslorna

Idag är det svårt att koncentrera sig på växters apikala meristem och vad som är skillnaden på parenkym- och sklarenkymceller. Detta på grund av den stora stormen som råder på facebook och i övriga medier som startade igår.
 
Först blev jag väldigt upprymd under gårdagen när det postades länkar till höger och vänster till "33 orsaker till varför feminism behövs". Nästan alla vänner på facebook verkade positiva till den, och sidan var så tydlig och övertygande att det liksom bubblade upp en slags kamplust, och känslan av: kom igen nu kompisar! nu gör vi något åt det här! Ingen kunde ju förneka att det är såhär det är, och att vi inte vill ha det så.
 
Därtill ploppade det upp ett inlägg från En blommig tekopp som många länkade, om hur American Apparel marknadsför en unisexskjorta väldigt olika för de olika könen. Som kvinna kunde man inte se någon vettig bild alls på hur skjortan skulle se ut i en normal social situation utanför ens eget hem, utan bara i väldigt nakna situationer, typ som att man efter en het sexakt dragit på sig hans skjorta och körde en liten fotosession som efterspel.
 
Det kändes som feministiska dagen, då alla slöt upp för samma sak.
 
 
 
Sedan kom de lite nedslående efterdyningarna med att länken till 33 anledningar blockerades (anledningen till det återstår att vara oklar, men har hört att det kan vara något antispamskydd eftersom det delades så snabbt, eller att facebook är allmänt antifeministiska som vissa anser, jag vet inte hur det förhåller sig). Jag gick också in och kollade upp några av de sidor som folk i kommentarer nämnde som kvinnoförnedrande och som blivit anmälda som stötande flera gånger, men ändå inte borttagna eftersom de inte strider mot facebooks regler att endast helt nakna könsdelar är sexistiska, men inte om det sitter en liten stjärna eller nåt på en bröstvårta, som ändå visar halva vårtgården. Helt sjuka grupper finns det, som är väldigt nedslående och man förstår inte varför de ska behöva finnas i ett socialt nätverk (tex 'My whore wife' och 'båtar och horor'. Bara namnen är förnedrande. Ordet hora borde inte få användas om någon. Det är ett negativt skällsord, precis som rasistiska tillrop).
 
Efter att En blommig tekopps inlägg uppmärksammats i alla de större medierna följde såklart idag också en mängd mer eller mindre negativa kommentarer på hennes blogg i stil med att 'ni feministkvinnor borde inte vara så känsliga' och 'det finns mycket värre problem i världen, som könsstympning till exempel - svenska kvinnor har inget att klaga över'. Men det var ju just sånt här som '33 anledningar' tog upp så fint... alla saker hänger ihop. Vi måste arbeta för att förbättra på alla punkterna, och bara för att vi kommit längre i Sverige på vissa punkter än i andra delar av världen kan vi inte ge upp och vara nöjda! Precis som i miljödebatten - man kan bli bättre även om man i nuläget är bäst, för det räcker inte!!
 
Vi behöver skänka en tanke varje dag på vad vi kan göra för jämställdheten och miljön i vår vardag. Alla kan göra något! Om vi kan stoppa några bilder från American Apparel genom att dela en länk idag, kan det göra något för kvinnosynen på sikt. Vi kan också ta upp en liten fråga på kafferasten kanske och så ett inspirerande frö hos någon som kanske inte är så påläst och inte insett vilken roll ett litet problem har i det stora hela.
 
 
Frihet att bestämma över sin sexualitet åt alla, ät mer grönt och res kollektivare!!
 
 
 
(phew! Jag har aldrig skrivit något politiskare typ, men det uppstod ett behov att skriva av sig lite... början på en ny era kanske?)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0